Thursday 10 July 2014

Insolventa, o solutie la indemana

Insolventa este in prezent vazuta ca ultimul drum pe care il face o societate inainte de a se inchide. Managerii o vad ca pe un lucru care trebuie evitat cu orice pret si tocmai aceasta viziune face ca multe din companiile ajunse in acesta procedura sa fie cu mult dincolo de punctul la care se mai poate salva ceva. 

Reorganizarea poate fi o sansa 
Exista societati care au dificultati temporare si pentru care un plan de reorganizare poate fi solutia. Monitorizarea cu atentie a situatiei societatii, evaluarea constanta a creantelor si activelor, ofera unui manager competent posibilitatea de a observa la timp eventualele dezechilibre ale societatii. Intr-o astfel de situatie, atunci cand afacerea merge greu, datoriile se aduna si acumuleaza penalitati, deschiderea procedurii insolventei si intocmirea unui plan de reorganizare poate fi o solutie pentru a repune societatea pe drumul cel bun. Desigur ca, in actualul context economic este greu sa ii convingi pe creditori sa mai dea o sansa unei societati care deja pare ca se indreapta spre prapastie. Iar votul acestora este esential in aprobarea unui plan de reorganizare, asa ca inainte de a ne gandi la intocmirea unui plan trebuie sa cunoastem creantele societatii, creditorii si relatia cu acestia. Numai o societatea care are o relatie buna cu creditorii poate spera sa ii convinga sa voteze un plan de reorganizare. Desigur ca aici intervine si administratorul judiciar, care prin contributia sa la planul de reoganizare poate sa ii convinga pe creditorii mai sceptici ca reorganizarea este o sansa mult mai buna de recuperare a creantelor decat falimentul.

Uneori esecul este normal
Exista societati care chiar nu mai pot continua activitatea. Motivele pot fi variate, incepand de la concurenta dura pe piata, scaderea cererii pentru produsele sau serviciile oferite, management defectuos, neintelegeri intre asociati si multe, multe altele. In acest caz este foarte important ca echipa de conducere sa inteleaga situatia si sa inceapa demersurile la timp in vederea inchiderii societatii. Amanarea acestui moment - desi este o practica foarte intalnita in realitate - este de cele mai multe ori o greseala care ingreuneaza atat situatia societatii cat si a organelor de conducere. Exista chiar o prevedere legala care obliga administratorii unei societati sa solicite deschiderea procedurii insolventei atunci cand apare aceasta situatie, in cazul contrar riscand a fi facuti responsabil pentru prejudiciile cauzate.

Indiferent de situatia in care va aflati este important sa aveti alaturi o societate de practicieni in insolventa profesionisti, capabili sa inteleaga lucrurile atat din punct de vedere legal cat si din perspectiva unui manager de buna credinta, care a sperat pana in ultima clipa ca isi va redresa societatea. Corporate Insolvency IPURL poate sa va ajute indiferent de situatie.

No comments:

Post a Comment